1. Se utilizează cupru electric fără oxigen, dacă este posibil (CW008A).

2. Suprafața trebuie să fie lucioasă.

3. Se curăță suprafața cuprului de oxidări, uleiuri, amprente, etc.

4. Se alege un vas din plastic din polipropilenă cu capac, pentru procesul de nanostratificare.

5. Se pune pe fundul vasului soda caustică (NaOH) de mare puritate, amestecată cu hidroxid de potasiu (KOH) sau sare de potasiu (KCl). Prezența potasiului (K) este importantă, deoarece potasiul conține 120ppm (0,012%) de izotopi K40 care fac obiectul dezintegrării beta și care ajută la activarea procesului.

NOTĂ: S-au obținut rezultate bune cu 40gr de NaOH și 12-15gr de KOH per litru de apă fiartă.

6. Se pune o plasă de sârmă zincată (plasă de pui) peste caustic, cu scopul de a crea o distanță între partea de jos a vasului și piesele ce urmează sa fie nanostratificate.

7. Se poziționează piesele din cupru pe plasa zincată. Alternativ, acestea pot fi agățate de un suport adecvat care să le păstreze separate (fără să se atingă între ele, plasa zincată sau fundul vasului). Nu este recomandat să fie așezate orizontal. Este bine să fie puse la un unghi de minim 15° sau, chiar și mai bine, la 90° față de fundul vasului (se pun înclinate sau vertical).

8. Ca și regulă de bază, nu se pun piesele din cupru una peste cealaltă și nu le mai atingeți de acum înainte. Trebuie să minimizați contactul cu acestea (de exemplu, prin manevrarea lor dinspre margini, pentru a nu deteriora sau strivi noile nano-straturi create).

9. Pregătiți suficientă apă fiartă pentru a putea acoperi deodată toate piesele de cupru.

10. Puneți capacul peste vas în așa fel încât să rămână neacoperit doar un colț, prin care să puteți turna apa fierbinte. Evitați să ajungă vaporii pe față sau să-i inhalați. Utilizați mască și ochelari de protecție, mănuși și echipament de protecție, așa cum este descris în fișa de securitate a materialului.

11. Turnați apa fiartă în vas și acoperiți-l imediat cu capacul. Puneți o greutate pe capac, pentru a-l închide bine. Lăsați-l neatins pentru cel puțin 48 de ore sau chiar pentru o săptămână.

12. După 2-7 zile, îndepărtați capacul și goliți lichidul caustic din vas. Nu mutați piesele din cupru, nu le atingeți, doar îndepărtați lichidul caustic. Puteți utiliza un tub flexibil pentru scurgere (la fel cu cele pentru golirea acvariilor).

NOTĂ (de Oliver Percival): plăcile nu ar trebui să-și schimbe culoarea cât timp stau în caustic, ci doar după ce sunt scoase.

13. Dacă este posibil, în acest stadiu nu mutați plăcile din cupru sau sârmele într-un alt vas. Păstrați-le în același vas în care ați făcut scufundarea în caustic. Pe durata procesului cu caustic fierbinte, pereții acelui vas de plastic sunt nano acoperiți de asemenea, iar în interiorul lui este un mediu plasmatic. Suprafața nanostratificată a vasului de plastic va păstra mai bine în interior câmpurile create.

14. Lăsați puțin lichid (aproximativ 1-3ml) în vas pentru a furniza umezeală.

15. Imediat după îndepărtarea lichidului caustic, aplicați probele unui multimetru la două extremități ale pieselor din cupru, pentru 5-10s, cu scopul de a polariza suprafața și a dicta o direcție de formare a nano structurilor. Opțional, puteți repeta asta de 4-5 ori pe zi, funcție de scop. În cazul nanostratificării sârmelor sau bobinelor, aplicați probele la capătul sârmelor. În cazul plăcilor, este preferabil să le aplicați pe colțurile diagonal opuse ale fiecărei placi.

16. Puneți înapoi capacul pe vas și lăsați-l pentru minim 2 săptămâni, de preferat 2 luni, pentru creșterea si uscarea nano straturilor.

17. Opțional, puteți face o a doua nanostratificare fără scufundare, dar cu pulverizare de caustic deasupra, urmând apoi polarizarea și condiționarea ca și în procesul de scufundare.

18. Când decideți să terminați procesul, nu deschideți imediat vasul. Faceți-o gradual pentru a permite îndepărtarea vaporilor de caustic pe durata a câtorva zile. Trecerea de la mediul umed la cel uscat al camerei trebuie să se facă gradual.

19. Odată procesul terminat, clătiți piesele din cupru nanostratificate cu apă distilată, pentru a îndepărta causticul de pe suprafața a lor. Nu le pulverizați doar, ci scufundați-le în apă distilată de cel puți trei ori, în trei băi consecutive.

20. Înainte de utilizare, păstrați piesele nanostratificate în cutii închise și manevrați-le cu mare grijă și respect.

21. Agățați plăcile în vas pentru procedura de realizare a Gans-ului.