Nano-stratificarea pieselor din cupru

Materialul de bază al stratificării este cuprul în orice formă. Acoperirea este realizată fie chimic, prin gravare (acoperire prin aburire cu NaOH), fie termic, prin încălzire (Acoperire cu flacără folosind un arzător cu gaz). În timpul procesului de acoperire sunt create “golurile dintre atomi [straturile cuprului aflate cel mai în exterior]”. Prin “acoperire” ințelegem, deseori, “nano-acoperire”, acele straturi care se construiesc în timpul procesului de creare a acoperirii. Următorul clip video explică Nanostraturile în detaliu:

Nano-stratificare folosind NaOH

Pentru a nano-acoperi sârmă sau tablă de cupru, veți avea nevoie de:

 • Un vas din plastic cu capac (nu prea mare);
 • Greutăți pentru presarea capacului;
 • Bobine de cupru proaspăt desizolate, sârmă sau tablă;
 • aproximativ 100g de NaOH pur pudră sau solzi (Nu folosiți substanțe de curățare a scurgerilor. Le puteți cumpăra din magazinele de artă; este folosită la înlăturarea vopselei cu substanță de curățare pe bază alcalină sau în magazine de chimicale);

ETAPA 1: baia de caustic (aproximativ 2 zile)

 • O grilă zincată (poate fi o plasă zincată) este așezată pe fundul vasului din plastic.
 • Împrăștiați suficientă pudră de NaOH încât să acopere fundul vasului în întregime.
 • Înainte de a așeza tăblițele în vas, puteți face găuri mici în colțurile de sus ale acestora.
 • Agățați tăblițele direct în vas astfel încât să nu se atingă între ele sau cu pereții vasului.
 • Plasați capacul puțin pieziș față de vas. Lăsați o mică deschidere prin care să turnați apa distilată clocotită.
 • Fierbeți apa distilată și turnați-o (clocotind) în vas, prin deschidere, până când aceasta acoperă toate bobinele și/sau tăblițele.
 • Închideți rapid deschiderea, așezând corect capacul peste vasul din plastic.
 • Dacă este necesar, plasați o greutate pe capac pentru a vă asigura că iese cât mai puțin abur posibil.
 • Lăsați vasul în această stare timp de 24 ore, așezați-l într-un loc cald (ideal peste 25°C, cel mai bine în jur de 30°C).

IMPORTANT! Toate nano-materialele trebuie să fie acoperite complet în baia caustică!

ATENȚIE! În timpul turnării apei fierbinți, vor ieși aburi din vas. Vă rugăm să purtați ochelari și mănuși de protecție în timpul acestui proces.

ETAPA 2: creșterea straturilor nano (aproximativ 2-4 zile)

 • După ce au trecut cele 24 de ore, scoateți cea mai mare parte a apei din container și lăsați aproximativ 5mm de lichid pe fundul vasului din plastic.
 • Lăsați nemișcat vasul între 2 și 4 zile într-un loc cald sau direct la soare.
 • La fiecare 6 ore luați un multimetru (setat pe mV) și atingeți cu polul negativ la un capăt al tăbliței și cu polul pozitiv în mai multe poziții pentru a descărca tensiunea din aceasta.
 • Pentru bobine, dacă este o bobină dublă, atungeți bobina cu polul negativ al multimetrului la polul pozitiv al bobinei și atingeți polul pozitiv al multimetrului la polul negativ al bobinei timp de câteva secunde, pentru a descărca tensiunea din acestea.
 • Când procesul este complet, nu atingeți niciodată nano-acoperirea și asigurați-vă că bobinele și/sau tăblițele nu se ating niciodată între ele.

ATENȚIE! Vă rugăm să purtați ochelari și mănuși de protecție în timpul acestui proces.

ETAPA 3: spălarea nano-materialelor

 • Spălați tăblițele și bobinele de câteva ori, folosind apă la temperatura camerei.
 • Lăsați-le să se usuce din nou, încet (nu încălziți și nu stocați materialele unele peste altele; suspendați-le din nou), bobinele și plăcile nu ar trebui să se atingă între ele niciodată.

Nano-acoperirea folosind un arzător cu gaz

La acest tip de proces de acoperire nu este necesar să se treacă prin procesul de polarizare (descărcarea tensiunii) și uscare. În orice caz, temperatura și direcția aplicării acoperirii cu flacără este crucială. Când se aplică acoperirea cu flacără, direcția în care aplici flacăra pe materialul din cupru trebuie să fie întotdeauna aceeași cu direcția fluxului prin firele transformate în bobine iar firele nu trebuie niciodată să capete strălucire de culoare roșie din cauza aplicării căldurii. Odată ce firele sunt încălzite la un punct în care încep să emită o strălucire aurie, arzătorul cu gaz trebuie mutat către un punct adiacent de pe fire. (Pentru clarificări, acesta va fi explicat în detaliu mai jos într-un videoclip însoțitor).

Mai mult, bobinele vor începe să se răcească imediat ce mutați flacăra dintr-o zonă în care a fost încălzită către un punct adiacent. Dacă, după câteva secunde de la mutarea flăcării în altă zonă, firele capătă culori diferite precum: roșu, turcoaz sau albastru în acea zonă, aceasta este o indicație că temperatura din timpul acoperirii cu flacără a acelei zone a fost prea mică. Dacă aceasta se întâmplă, pur si simplu reîntorceți-vă cu flacăra pe acea zonă și acoperiți-o din nou, înainte de a vă muta într-o zonă adiacentă. Dacă se întâmplă ca firul să capete strălucire de culoare roșie, temperatura este prea mare și trebuie să țineți flacăra puțin mai departe de bobine pentru a scădea temperatura și pentru a continua acoperirea. Prin practică, procesul de aplicare devine automat.

Pentru a acoperi cu flacără, aveți nevoie de:

 • Un arzător cu gaz butan (funcționează și cu amestec de propan/butan).
 • Bobine sau tăblițe din cupru.
 • Dispozitiv refractar de montare pentru montare/agățare a bobinelor sau plăcilor (preferabil metalic).

IMPORTANT! Nu aplicați acoperirea cu flacără în camerele care sunt prea reci. Dacă procedați așa, straturile nano se vor desprinde cu ușurință de firul de cupru. Sunt, de asemenea, diferențe de calitate între firele de cupru. Uneori pot fi detectate crăpături fine la suprafața firului crud neacoperit.

Notă: Vă rugăm folosiți un arzător cu gaz cu o flacără compactă și îngust țintită când aplicați acoperirea pentru a asigura o aplicare precisă pe o zonă a firului. Dacă folosiți o flacără largă veți încălzi o suprafață prea mare a firului dintr-o dată. Aceasta va rezulta în imprecizia direcției de încălzire a fiecărei bobine. (Vă rugăm urmăriți următorul video clip pentru clarificare).

Când faceți nano-acoperirea cuprului folosind focul, aceasta se face în două sau mai multe sesiuni, în funcție de cât de consistentă devine în fiecare sesiune. Între fiecare două sesiuni, cuprului i se va permite răcirea până la temperatura camerei. În timpul procesului de răcire, cuprul continuă să interacționeze cu atmosfera și veți începe să vedeți o schimbare de culoare a suprafeței acestuia. Reacția cuprului nano-acoperit în timpul sesiunilor sucesive va fi diferit comparative cu prima sesiune, țn care se aplică pentru prima dată focul. La fiecare sesiune sucesivă, stratul nano de la suprafața cuprului se comportă de asemenea ca un alt strat de conductor și ca un radiator termic. Când se aplică flacăra, acest strat de suprafață va începe să se schimbe într-o culoare întunecată înainte de a atinge temperatura corectă “de suprafață pălpâitoare”. Căutăm încă acel moment de “pâlpâire aurie” ca în sesiunea anterioară și mutăm flacăra în zona adiacentă. Sunt necesare 3 sau mai multe sesiuni doar când vedeți inconsistența culorilor nano-acoperirii datorită aplicării insuficiente și neuniforme a căldurii sau exfolierea straturilor nano datorită aplicării excesive a căldurii.

IMPORTANT! Pentru un set de bobine MAGRAV sau formații de bobine multiple, culoarea bobinei interioare (gravitaționale) și culoarea bobinei exterioare (magnetice) se vor manifesta de obicei diferit între ele datorită interacțiunii de câmp a nano straturilor pe măsură ce sunt create în timpul procesului de nano-acoperire. Materiale diferite (diferite loturi de cupru) vor avea un strat nano diferit. Condițiile de mediu (temperatura flăcării, calitatea și temperatura aerului atmosferic, câmpuri plasmatice) din timpul procesului de nano-acoperire vor influența puternic manifestarea straturilor nano la suprafața materialulelor precum cuprul.

Pregătirea materialului nano-acoperit pentru producția de GANS

Înainte de a intra în producția de GANS trebuie să spălați materialul nano-acoperit, altfel veți adăuga soluție caustică în apa de GANS. Spălați tăblițele cât mai bine cu apă distilată de câteva ori, vă rugăm să folosiți mănuși de protecție în timpul procesului, nu atingeți materialele caustice sau nano-acoperite. După spălare, puteți pune tăblițele sau bobinele imediat în containerele voastre pentru producția de GANS. Câtă vreme nu aveți nevoie de tăblițe, lăsați-le în vasul vostru. Le puteți stoca acolo fără a le spăla. Imediat ce spălați plăcile sau bobinele, opriți creșterea straturilor nano.

Scroll to Top